15 березня студенти денної форми навчання спеціальності 073 «Менеджмент», за сприяння керівництва Уманської філії ПВНЗ «Європейський університет» та ДІАЗ «Стара Умань» відвідали виставку Катерини Черенцової «Наївне мистецтво».

Катерина Черенцова українська психологиня, майстер ляльки-мотанки. Понад 10 років Катерина Черенцова збирала свою колекцію картин, ікон у стилі народного українського живопису, які теж було представлено на виставці.

Експонатами на виставці були ляльки-мотанки та старі картини. Для створення ляльок-мотанок майстриня використовувала старі українські хустки: вони кольорові, яскраві як людські почуття. Про українські рушники та вишиванки знають повсюди і в Україні й далеко за її межами, а от про ляльку-мотанку інколи не знають нічого. Прекрасно, що традиції створення та використання таких ляльок збереглися та продовжують відроджуватися. Мотанки давні родинні обереги українців. Такі ляльки уособлюють собою єднання сімейних зв’язків поколінь.


Перші вузликові ляльки, так інколи ще називають мотанки, зявилися приблизно 5 тисяч років тому. Мотанка – символ добра та благополуччя, символ надії на краще та сильний сакральний предмет. Такий сувенір, особливо виготовлений власними руками, може стати родинним оберігом та родинним спадком, котрий ввібрав в себе вікові знання та вірування.


Мистецькі витвори Катерини Черенцової, які були презентовані на виставці, сподобалися студентам та науково-педагогічним працівникам філії.


По завершенні екскурсії, учасники відзначили, що були приємно вражені неймовірною творчістю Катерини Черенцової, що захоплює та надихає.